Olin ennen vakuuttunut, että noutamisen opettaminen Hipille olisi lähes ylipääsemätön ongelma. Sillä kun oli luonnostaan tapa juosta kapulalle ja lähteä piiiitkälle kunniakierrokselle tuhoamaan kapulaa. Naksuttimella onnistuin opettamaan sen sylkemään kapulan pois. Kauniissa kaaressa kylläkin :) Mutta sitten ajattelin, että kun Hip ei ole mikään herkkä koira, että mitä jos kokeilisin pientä pakkoa: kapula suuhun, käsi kuonon ympäri ja palkka kun kapula on kauniisti suussa eikä pureskella. Jep, se toimi. Ruskeat nappisilmät vain napittivat pöydällä olevaa herkkua.

Tästä pikkuhiljaa sitten harjoittelimme nostamaan kapulaa maasta, pitämään sitä edessä ja sivulla, seisten ja istuen ja lopulta liikkumista kapulan kanssa. Vieläkin Hipu on vähän kuin kakka housuissa kapulan kanssa "Voiko tämän kanssa liikkuakin?". Hassua koiralta, joka ottaa ihan melkein mitä tahansa suuhun ja tapporavistaa juosten ympyrää. Osoittaa, että ainakaan Hippi ei yhdistä tätä uutta kapulankantoa vanhaan toimintamalliinsa. Ja kun Hippi istuu minun eteeni kapulan kanssa, tuntuu sille olevan mahdotonta istua suoraan :D Videossakin se istuu ihan selvästi vinossa, vaikka koitin korjatakin. Ennen reissua sen liike alkoi olla jo rennompaa kapulan kanssa, mutta tämä olikin eka harjoitus pitkän tauon jälkeen. Olen pitänyt tunnelman noutoharjoituksissa tarkoituksella tosi rauhallisena, että Hips ei ala ajatella kapulaa taas leluna tai ala pureskella sitä matkalla. Tiedän, että siihen saa helposti hetsattua vauhtia, ei tarvita kuin yks villityssana :)

En tiedä, kisaammeko ikinä avoimessa luokassa tai "tarvimmeko" tätä liikettä mihinkään. Mutta jotenkin ihanaa, että on onnistunut opettamaan koiralle jotain sellaista, minkä ajatteli olevan vaikeaa. Muttä tällaselta näyttää Hipsukan noutamisharjoitukset ja voin luvata, että ne eivät noudata mitään toko-oppikirjaa. Ellei ole sitten kirjoitettu sellaista "Päätön kotitokoilija" -opusta.

 

Ja kun videokameralla innostuu leikkimään, niin tässä hippikukka.vuodatus.netin historian toinen tokovideo kaupan päälle: